wtorek, 28 maja 2013

Cytrynowy kurczak z estragonem

Zacznę od prostego i szybkiego przepisu, który świetnie nadaje się dla początkujących  maluszków .

  Składniki: 
  • około 200-300 gram mięsa z indyka (filet) ,lub kurczaka pokrojone w paseczki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego estragonu lub suszonego
  • 2 łyżki jogurtu do wyboru naturalny lub grecki
  • szczypta czarnego zmielonego pieprzu do smaku
  • można też dodać ulubione inne zioła ja zawsze daję trochę ziół prowansalskich 

Przygotowanie:
 
Na patelni zalej mięso sokiem z cytryny i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś około 10-15 minut, do momentu aż mięso ugotuje się w środku. Jeśli wcześniej cały sok wyparuje trzeba dolać trochę wody aby mięso się nie przypaliło.
Dodaj jogurt, estragon, trochę pieprzu ,oraz wybrane ewentualnie zioła i potrzymaj na ogniu ,żeby jogurt był ciepły. Gotowe ;)
Tak przygotowaną potrawę możemy podawać na wiele sposobów np. z ryżem ,makaronem, kaszą,a także z warzywami ugotowanymi na parze.

                                            SMACZNEGO
 
                                            

3 komentarze :

  1. Super przepis! Będę musiała spróbować akurat dziś mamy fileta z indyka:) może Olivce zasmakuje
    A Julka jest obłędna!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Julka dziękuje ;)Daj znać jak Olivka sobie poradziła i czy jej chodź trochę smakowało ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można to zrobić na parze??

    OdpowiedzUsuń