Składniki:
- około 200-300 gram mięsa z indyka (filet) ,lub kurczaka pokrojone w paseczki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżego estragonu lub suszonego
- 2 łyżki jogurtu do wyboru naturalny lub grecki
- szczypta czarnego zmielonego pieprzu do smaku
- można też dodać ulubione inne zioła ja zawsze daję trochę ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Na patelni zalej mięso sokiem z cytryny i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś około 10-15 minut, do momentu aż mięso ugotuje się w środku. Jeśli wcześniej cały sok wyparuje trzeba dolać trochę wody aby mięso się nie przypaliło.
Dodaj jogurt, estragon, trochę pieprzu ,oraz wybrane ewentualnie zioła i potrzymaj na ogniu ,żeby jogurt był ciepły. Gotowe ;)
Tak przygotowaną potrawę możemy podawać na wiele sposobów np. z ryżem ,makaronem, kaszą,a także z warzywami ugotowanymi na parze.
SMACZNEGO
Super przepis! Będę musiała spróbować akurat dziś mamy fileta z indyka:) może Olivce zasmakuje
OdpowiedzUsuńA Julka jest obłędna!
Ola
Julka dziękuje ;)Daj znać jak Olivka sobie poradziła i czy jej chodź trochę smakowało ? ;)
OdpowiedzUsuńA można to zrobić na parze??
OdpowiedzUsuń