Składniki:
- 150 g mąki (białej, pełnoziarnistej lub pół na pół)
- 60 g masła plus odrobina do natłuszczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże, rozbełtane jajka
- 2 starte średnie marchewki
- 3-4 łyżki mleka
- skórka z 2 pomarańczy lub sok z jednego
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 190°C i delikatnie natłuść blachę do muffinków lub wyłóż ją papilotkami.
Przesiej mąkę do dużej miski i zrób zagłębienie pośrodku.
Rozpuść masło w małym rondelku na wolnym ogniu. W osobnej misce połącz jajka,tartą machewkę, następnie dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj startą skórkę z pomarańczą bądź wlej sok oraz dodaj tyle mleka, aby uzyskać miękką konsystencję , jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki.Pozostało ci tylko przełożyć łyżką mieszankę do foremek .
Oryginalnie muffinki mają się piec około 15 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru i sprężystości, sprawdź za pomocą patyczka , ostudź i smacznego :), ja piekłam nieco dłużej ponieważ zapomniałam wcześniej nagrzać piekarnik ;)
SMACZNEGO
...w piekarniku, muffinki nam się nawet trochę podniosły, potem nieco opadły...
ale i tak bardzo smakowały :)
wypróbowane, urosły, smakowały :)
OdpowiedzUsuńo to bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń