piątek, 31 maja 2013

Marchewkowe muffinki

Jutro przyjeżdżają do nas goście , zaraz pewnie wezmę się za pieczenia jakiegoś ciasta...ale pomyślałam też o Julce i zrobiłam jej już dzisiaj muffinki, przepis bajecznie prosty a dziecko szczęśliwe ;)

Składniki:
  • 150 g mąki (białej, pełnoziarnistej lub pół na pół)
  • 60 g masła plus odrobina do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże, rozbełtane jajka
  • 2 starte średnie marchewki
  • 3-4 łyżki mleka
  • skórka z 2 pomarańczy lub sok z jednego 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 190°C i delikatnie natłuść blachę do muffinków lub wyłóż ją papilotkami.
Przesiej mąkę do dużej miski i zrób zagłębienie pośrodku.
Rozpuść masło w małym rondelku na wolnym ogniu. W osobnej misce połącz jajka,tartą machewkę, następnie dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj startą skórkę z pomarańczą bądź wlej sok oraz dodaj tyle mleka, aby uzyskać miękką konsystencję , jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki.Pozostało ci tylko przełożyć łyżką mieszankę do foremek .
Oryginalnie muffinki mają się piec około 15 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru i sprężystości, sprawdź za pomocą patyczka , ostudź i smacznego :), ja piekłam nieco dłużej ponieważ zapomniałam wcześniej nagrzać piekarnik ;)
                                         SMACZNEGO


...w piekarniku, muffinki nam się nawet trochę podniosły, potem nieco opadły...











ale i tak bardzo smakowały :)



2 komentarze :