sobota, 23 listopada 2013

Szarlotka na jaglance

Szarlotka na jaglance...? a jednak wszystko jest możliwe. Polecam! Tanio, zdrowo no i oczywiście smacznie :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 3-4 czubate łyżki mąki i jeszcze trochę do posypania ciasta
  • 4-5 jabłek
  • 20g masła
  •  cukier (opcjonalnie) można użyć ksylitolu lub cukru brązowego
  • opcjonalnie cynamon

Przygotowanie:

Na początku ugotuj kaszę ( ja zawsze to robię w proporcji 1 szklanka na 2,5 szkl. wody). Gotową jeszcze ciepłą kaszę utłucz tłuczkiem i odstaw do ostygnięcia. 
Teraz możesz przygotować jabłka, obierz je, pokrój w plastry i usmaż na suchej podgrzanej patelni, następnie przykryj pokrywką aby zmiękły.
W rondelku rozpuść masło.
Do kaszy dodaj jajka, mąkę, cynamon i wedle uznania cukier ( 2 łyżki), dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej  do 190°C, formę do ciasta natłuść ( ja użyłam formy do tarty) i wyłóż na niej kaszę.
Do jabłek dodaj cynamon i cukier wedle uznania ( około 3 łyżek), tak przygotowane jabłka połóż na kaszy, możesz je delikatnie oprószyć mąką. Następnie delikatnie skrop je wcześniej roztopionym masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut, doglądając.Ciasto znika w oka mgnieniu :)
                                        SMACZNEGO


   ...szarlotka chyba smakowała :).... 



 

10 komentarzy :

  1. O - wypróbujemy :)
    Zwłaszcza, że zapiekanka z jaglanki z jabłkami i cynamonem znika w ilościach hurtowych :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa! zapisuję do przetestowania, bo szrlotki i jaglankę uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, sami stosujemy BLW, ale ciekawych przepisów nigdy za wiele. Zapraszam
    http://naturalniedziecko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie.

    pozdrawiam 30-tka
    zapraszam do mnie http://mojelatatrzydzieste.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mąka może być orkiszowa? Jutro zabieram się za ten deser ale nie chcę używać mąki pszennej. Dzięki za fajny przepis, dam znać jak mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oczywiście może być mąka orkiszowa :) i czekam na informację jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za odpowiedź, właśnie się zabieram do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam z kilkoma modyfikacjami, szarlotka wyszła wyśmienicie! Zapraszam do siebie po zmodyfikowany przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę w takim razie :) już zaglądam do ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń