Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 3-4 czubate łyżki mąki i jeszcze trochę do posypania ciasta
- 4-5 jabłek
- 20g masła
- cukier (opcjonalnie) można użyć ksylitolu lub cukru brązowego
- opcjonalnie cynamon
Przygotowanie:
Na początku ugotuj kaszę ( ja zawsze to robię w proporcji 1 szklanka na 2,5 szkl. wody). Gotową jeszcze ciepłą kaszę utłucz tłuczkiem i odstaw do ostygnięcia.
Teraz możesz przygotować jabłka, obierz je, pokrój w plastry i usmaż na suchej podgrzanej patelni, następnie przykryj pokrywką aby zmiękły.
W rondelku rozpuść masło.
Do kaszy dodaj jajka, mąkę, cynamon i wedle uznania cukier ( 2 łyżki), dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190°C, formę do ciasta natłuść ( ja użyłam formy do tarty) i wyłóż na niej kaszę.
Do jabłek dodaj cynamon i cukier wedle uznania ( około 3 łyżek), tak przygotowane jabłka połóż na kaszy, możesz je delikatnie oprószyć mąką. Następnie delikatnie skrop je wcześniej roztopionym masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut, doglądając.Ciasto znika w oka mgnieniu :)
SMACZNEGO
...szarlotka chyba smakowała :)....
O - wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńZwłaszcza, że zapiekanka z jaglanki z jabłkami i cynamonem znika w ilościach hurtowych :D
Genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa! zapisuję do przetestowania, bo szrlotki i jaglankę uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńSuper, sami stosujemy BLW, ale ciekawych przepisów nigdy za wiele. Zapraszam
OdpowiedzUsuńhttp://naturalniedziecko.blogspot.com/
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam 30-tka
zapraszam do mnie http://mojelatatrzydzieste.blogspot.com/
Czy mąka może być orkiszowa? Jutro zabieram się za ten deser ale nie chcę używać mąki pszennej. Dzięki za fajny przepis, dam znać jak mi wyszło :)
OdpowiedzUsuńoczywiście może być mąka orkiszowa :) i czekam na informację jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź, właśnie się zabieram do roboty :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z kilkoma modyfikacjami, szarlotka wyszła wyśmienicie! Zapraszam do siebie po zmodyfikowany przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę w takim razie :) już zaglądam do ciebie ;)
OdpowiedzUsuń