wtorek, 17 grudnia 2013

Indyk w warzywach

Dzisiaj propozycja szybkiego, zdrowego obiadku, czyli coś na przedświąteczną bieganinę :) Danie jest aromatyczne, a mięsko bardzo mięciutkie w sam raz do małych rączek.

Składniki:
  • 4 indycze golonki
  • 4-5 marchewek
  • 2-3 cebule
  • 2-3 pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • seler
  • por
  • kilka suszonych pomidorów
  • ulubione przyprawy 
  • pieprz
  • opcjonalnie sól 
  • mogą być również inne ulubione warzywa. najlepiej co to mamy w lodówce, lub pod ręką :)


Przygotowanie:

Golonki umyj, przypraw i odstaw na chwilkę. W międzyczasie obierz i skrój warzywa w dowolne kształty ( talarki, paseczki) . Zasyp warzywa przyprawami ( np. tymianek, zioła prowansalskie), oraz suszonymi pomidorami i wymieszaj. Na blaszkę albo do żaroodpornego naczynia ułóż golonki i wyłóż na nie warzywa ( jeśli użyjesz blaszki przykryj ją folią aluminiową) . Piecz przez około 1,5-2h w piekarniku nagrzanym do 200°, w trakcie pieczenia możesz zmniejszyć do 180°, od czasu do czasu możesz podlewać całość wytwarzającym się sosikiem.
                                                 SMACZNEGO







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz