piątek, 7 lutego 2014

Bananowiec z bakaliami

Przepis na to ciasto odkryłam niedawno w moim starym kajeciku , dostałam kiedyś od mojej mamy i zupełnie o tym przepisie zapomniałam. Bananowiec to proste w przygotowaniu ciasto w sam raz na weekend, jest smaczne a przy tym zdrowe i bardzo pożywne. Maluchom na pewno zasmakuje, swoją porcję polewam czasami rozpuszczoną gorzką czekoladą...ach niebo w gębie :)


Składniki:
  • 5-6 dojrzałych bananów
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki ( ja użyłam razowej ale może być również pszenna, pełnoziarnista bądź jakaś inna)
  • 1 łyżeczka sody
  • bakalie ( wybór jest tutaj ogromny np : płatki kokosowe,  pestki słonecznika, rodzynki, suszone owoce, sezam, pestki dyni,płatki migdałów, zmielone migdały, w zależności od wieku naszych milusińskich możemy dodać orzechy ja zmieliłam orzechy nerkowca, laskowe, włoskie; i wiele wiele innych )


Przygotowanie:

Banany rozgnieć np widelcem ( ja ugniotłam tłuczkiem do ziemniaków) i dodaj do nich jajko, mąkę oraz sodę, wszystko szybko wymieszaj łyżką. Następnie dodaj bakalie zamieszaj i połowa już za tobą ;).
Blachę ( keksówkę lub tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia, lub natłuść np masłem i obsyp bułką tartą ( ja używam otrębów), i przełóż ciasto do foremki.
Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C około 60 minut ( najlepiej sprawdź za pomocą patyczka). Ciacho możemy udekorować np polać w przypadku starszych dzieci roztopioną gorzką czekoladą albo po prostu posypać np płatkami kokosowymi.
                                                     
                                                     SMACZNEGO
z keksówki (dzisiejsze)


...a tydzień temu z tortownicy...



5 komentarzy :

  1. i właściwie bez bakalii nadaje się naprawdę dla najmniejszych maluszków :)
    Będę próbować, ale już przedstawiam zaletę - tylko jedno jajko i brak miksera :D (mój ostatnio zaniemógł i czekam na jakieś dofinansowanie na nowy :P, a jajka na wsi - są, świetne, ale mamy zimę - kury gorzej niosą, jajek nie ma co teraz używać na daremne :D)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy w tym cieście nie ma żadnego tłuszczu? Np. jakiegoś oleju albo masła? Chciałam zrobić na balik dziecięcy i tak się zastanawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj :)
    Jeśli chodzi o ten przepis jest on bez tłuszczu, piekę go za każdym razem w ten sam sposób i zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy cukier można dać czy jest wystarcząjaco słodkie to ciasto bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie dodaję cukru, ciasto swą słodycz zawdzięcza bananom, a także jeśli dodamy np rodzoynki, suszone morele, ale oczywiście jeśli jest taka potrzeba można dodać cukier ale naprawdę nie trzeba dużej ilości :)

    OdpowiedzUsuń