Składniki:
- 2 szklanki mleka ( i jeszcze trochę do podlewania)
- 1 szklanka wody
- około 1,5 szklanki sypkiego ryżu
- 1 torebka cukru waniliowego
- opcjonalnie cynamon
- około 6-7 jabłek
- masło
Przygotowanie:
Mleko zagotuj razem z wodą, następnie wsyp ryż, teraz musisz od czasu do czasu zamieszać i pod koniec gotowania trzeba dolewać trochę mleka. Gotuj do miękkości ryżu i do momentu, aż całe mleko wsiąknie w ryż. Pod koniec dodaj 3 łyżki masła i jedną torebkę cukru waniliowego, dokładnie zamieszaj.
W międzyczasie możesz przygotować jabłka, obierz je ze skórki, pokrój na mniejsze cząstki i wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i duś na wolnym ogniu do momentu aż zmiękną. Pod koniec możesz posypać je cynamonem i zamieszaj.
Żaroodporne naczynie natłuść delikatnie masłem, wyłóż warstwę ryżu, następnie wyłóż jabłka i przykryj je drugą warstwą ryżu. Na wierzch możesz położyć 3 łyżki masła, posypać cynamonem. Ja czasami polewam jeszcze odrobiną jogurtu naturalnego. Naczynie przykryj pokrywą.
Piecz w piekarniku nagrzanym na około 180°C przez około 30-40 minut.
SMACZNEGO
...a tak smakowało, że palce lizać.... :)
Jaka szkoda, że Menżu nie lubi na słodko... Zrobimy sobie z Zosią. Dla 10+ będzie ok?
OdpowiedzUsuńMyślę że będzie ok :) Julka też jadła już wcześniej ;) Smacznego życzymy :)
OdpowiedzUsuń