wtorek, 1 kwietnia 2014

Placuszki owsiane z bananem

Te placuszki znakomicie nadają się o każdej porze dnia, my polecamy je na dobry początek dnia :) Są bardzo pożywne i dostarczą mnóstwo energii na cały dzień :)


Składniki:
  • 1 banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • opcjonalnie 1-2 łyżki syropu z agawy ( może być brązowy lub biały cukier, syrop klonowy itp)
  • szczypta soli
  • około 150 g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 3-4 łyżki mąki ( ja użyłam orkiszowej ale może być pełnoziarnista, pszenna itp)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Płatki zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia, pestki słonecznika rozdrobnij w blenderze. W misce rozgnieć widelcem banana dodaj do niego wcześniej namoczone płatki , słonecznik, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cynamon, zamieszaj. Następnie dodaj jajko, kefir, mąkę, syrop oraz olej i energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Ja smażyłam na suchej na teflonowej patelni ale można też delikatnie natłuścić. Możesz podawać z czym tylko dusza zapragnie...jogurt, świeże lub suszone owoce, cukier puder, konfitura itp...
                                                       SMACZNEGO


 
                                                      

17 komentarzy :

  1. Jak wszystko u Ciebie - mniam :) Na pewno popróbujemy :D jak złapiemy banany w promo ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie - ile mniej więcej placuszków wychodzi z tej porcji? Brzmi smacznie, na pewno spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi wyszło około 10 ale takich mniejszych placuszków .

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna zamrozic ciasto albo placki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Moniko, zrobiłam, są rewelacyjne! Dodałam jeszcze zmielone pestki dyni, bez cynamonu. Pozwoliłam sobie znów umieścić Twój przepis na moim blogu, mam nadzieje, że nie jesteś zła ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Myslę że mozna spokojnie zamrozić.
    Aniu cieszę się że placki zasmakowały, pestki z dyni to bardzo dobry pomysł. Oczywiście że nie jestem zła , wręcz przeciwnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowitości! Jutro na śniadanko robimy, bo nawet dzisiaj się zastanawiałam, co zrobić z tymi otwartymi płatkami owsianymi. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w ktorym miesiacu zycia mozna podac takie pysznosci?

    OdpowiedzUsuń
  9. O to samo chciałabym zapytać co Dejzi

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś pysznego! Ja dodałam syrop klonowy ... palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie i zapewne smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tez pytam w jakin wieku dziecko moze to jesc, bo moja 11-miesięczna córka odmawia jedzenia czegokolwiek lyzeczką i muszę kąbinować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne placki! Ja dodałam suszone daktyle. Warto dodać, że smażone banany nabierają słodyczy, w związku z tym lepiej nie przedobrzyć z docukrzaniem masy. Mnie się na suchej patelni nie udało ich usmażyć, dodałam oleju. Aaa, i nie dodałam mąki słonecznikowej, bo mi się nie chciało mielić. Zamiast dałam więcej mąki razowej. Wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za drugim razem nie dodawałam w ogóle syropu i wyszły lepsze, także polecam niedocukrzać. Za to dałam więcej suszonych owoców, które dają słodyczy.

      Usuń
    2. Po raz trzeci na moim stole, to już niezła rekomendacja. Tym razem dodałam zmielony słonecznik, jak bylo w przepisie i tu polecam ostrożność, bo jeśli da się za dużo, to czuć lekką goryczkę. Ja dałam 2,5 lyżki, następnym razem dam dwie. Poza tym, piekłam na lepszej patelni i wyszło bez oleju. Mniam!

      Usuń
  14. Od jakiego wieku dziecka mozna podawac

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygladaja znakomicie! Trzeba sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń