Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (np z indyka)
- 4-6 łyżek kaszy manny
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 1 jajko
- wedle uznania przyprawy ( sól, pieprz itp)
- 1 sok pomidorowy
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 starte marchewki ( na grubszych oczkach)
- 1 starta pietruszka ( na grubszych oczkach)
- mąka do obtoczenia pulpetów
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj w jednej misce razem z kaszą, cebulą, jajkiem i przyprawami,jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka możesz dodać jeszcze trochę kaszy manny.
Następnie formuj pulpeciki, wielkość oczywiście dowolna i obtocz je w mące.
W międzyczasie możesz wstawić wodę,(wody powinno być tyle aby zakryła pulpeciki) zaczekaj, aż zacznie wrzeć, wówczas dodaj pulpeciki oraz startą marchew i pietruszkę, gotuj około 20 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie wlej sok pomidorowy, dodaj przecier, dosmacz i gotowe. Jeśli sos jest mało gęsty bo np wlaliśmy więcej wody można dodać więcej przecieru. Pulpeciki dobrze komponują się z ziemniaczkami i ryżem.
SMACZNEGO
jak ślicznie podane :) takie pulpeciki to aż ma się ochotę skonsumować
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne;)
OdpowiedzUsuń