piątek, 22 listopada 2013

Pulpety

Witamy po długiej przerwie...taka sytuacja ... ;) Na przeprosiny pulpeciki ktoś chętny ?


Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (np z indyka)
  • 4-6 łyżek kaszy manny
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 jajko
  • wedle uznania przyprawy ( sól, pieprz itp)
  • 1 sok pomidorowy
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 starte marchewki ( na grubszych oczkach)
  • 1 starta pietruszka ( na grubszych oczkach)
  • mąka do obtoczenia pulpetów


Przygotowanie:

Mięso wymieszaj w jednej misce razem z kaszą, cebulą, jajkiem i przyprawami,jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka możesz dodać jeszcze trochę kaszy manny.
Następnie formuj pulpeciki, wielkość oczywiście dowolna i obtocz je w mące.
W międzyczasie możesz wstawić wodę,(wody powinno być tyle aby zakryła pulpeciki) zaczekaj, aż zacznie wrzeć, wówczas dodaj pulpeciki oraz startą marchew i pietruszkę, gotuj około 20 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie wlej sok pomidorowy, dodaj przecier, dosmacz i gotowe. Jeśli sos jest mało gęsty bo np wlaliśmy więcej wody można dodać więcej przecieru. Pulpeciki dobrze komponują się z ziemniaczkami i ryżem.
                                                     SMACZNEGO

3 komentarze :