Składniki:
- około 1 litr bulionu ( ja użyłam warzywnego)
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ćwiartka selera
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1 czerwona lub pomarańczowa papryka
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu
- opcjonalnie przyprawy ( pieprz, sól, kurkuma, itp)
- opcjonalnie pestki słonecznika, dyni
Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę, soczewicę opłukaj na sitku.
Zagotuj bulion i wrzuć do niego warzywa po jakiś 10 minutach dodaj soczewicę i gotuj do miękkości warzyw. Następnie wlej pomidory z puszki i zapraw zupę koncentratem. Pogotuj chwilkę na małym ogniu, teraz możesz doprawić przyprawami.
Jeśli chcemy uzyskać krem całość musisz zblendować. Jeśli krem nie jest wystarczająco gęsty możesz go zaprawić jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Dodatkowo możesz uprażyć pestki dyni, oraz słonecznika na suchej patelni i posypać nimi gotową porcję na talerzu ( oczywiście w zależności od wieku dziecka, ale dla siebie polecam). Swoją porcję doprawiłam jeszcze dodatkowo chilli.
SMACZNEGO
...Julka i zmagania z łyżeczką i rączką :)
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńja się pytam dlaczego tak mało jest Julki? hę?:D
OdpowiedzUsuńJolu specjalnie na twoje życzenie Julinek dodany :) zapomniałam o najważniejszym ;)
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast czerwonej może być soczewica zielona ?
OdpowiedzUsuńPewnie że może być zielona :) Smacznego :)
OdpowiedzUsuń