Składniki:
- 1,5 szklanki płatków górskich
- około 3/4 szklanki mąki ( ja użyłam ryżowej ale może być razowa, orkiszowa lub pszenna )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki migdałów zmiksowanych w blenderze
- opcjonalnie 2 łyżki orzechów włoskich/ laskowych ( zmiksowane w blenderze)
- 4 łyżki wiórków kokosowych ( ja użyłam płatków kokosowych)
- 1 szklanka drobno pokrojonej suszonej żurawiny ( mogą być również inne bakalie)
- 3 czubate łyżki masła ( użyłam klarowanego ale może być zwykłe masełko, albo np olej kokosowy)
- 4 płaskie łyżki cukru ( ja użyłam trzcinowego, może być również syrop z agawy,lub jakiś inny zamiennik)
- 2 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki ( płatki, mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, oraz żurawinę wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. W rondelku rozpuść masło, ostudź dodaj do niego cukier oraz jajka i zamieszaj do uzyskania jednolitej masy. Taką masę wlej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie zamieszaj.
Z powstałej masy formuj ciasteczka, lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°. Moje serduszka wycinałam z foremki do pieczenia.
SMACZNEGO
Wlasnie zrobilam te ciasteczka i wyszly pyszne, uzylam maki orkiszowej pelnoziarnistej oraz cukru trzcinowego Muscovado jasny. Zastapilam tez zurawine morelami i rodzynakmi bo nie mialam jej akurat :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) bardzo się cieszę że smakowały :)
OdpowiedzUsuńWitaj, jak długo pieczemy ciastka ... +
OdpowiedzUsuńo faktycznie nie napisałam ;) około 15-20 minut pieczemy :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasteczka !! :-) rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńdziękuję :) cieszę się że smakowały:)
OdpowiedzUsuńCzy ciacha wychodzą bardzo twarde? czy młodzieniec zaopatrzony w 6 zębów poradzi sobie?:)
OdpowiedzUsuń