sobota, 6 lipca 2013

Pierogi i botwinka

I znowu pierogi tym razem w zupełnie innym wydaniu a mianowicie z botwinką. 

Składniki : 

  • 0.5 kg mąki (pszennej bądź razowej, można również dać pół na pół)
  • szklanka gorącej wody
  • opcjonalnie szczypta soli 
  • około 2 pęczków z botwinką z liśćmi i małymi buraczkami
  • garść rodzynek
  • łyżka oleju, oliwy lub masełka klarowanego


Przygotowanie:

Zacznij od farszu czyli posiekaj drobno botwinkę, rozgrzej dowolnie wybrany tłuszcz na patelni i wrzuć botwinkę dodaj rodzynki podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu aż do miękkości liści i łodyg.Odstaw farsz do ostygnięcia.Jeśli jest taka potrzeba farsz można zmielić lub zblenderować.
W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi, przepis znajdziesz się w patentach http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2013/07/ciasto-na-pierogi.html lub w poście niżej (pierogi z jagodami). 
Teraz wystarczy wyciąć kółeczka, nałożyć farsz i lepić pierogi,wrzuć do wrzącej wody, czekaj aż wypłyną i gotuj jeszcze około 2-4 minut i gotowe. 
                                              SMACZNEGO  


































...przyłapana Julka :)



1 komentarz :