Składniki :
- 0.5 kg mąki (pszennej bądź razowej, można również dać pół na pół)
- szklanka gorącej wody
- opcjonalnie szczypta soli
- około 2 pęczków z botwinką z liśćmi i małymi buraczkami
- garść rodzynek
- łyżka oleju, oliwy lub masełka klarowanego
Przygotowanie:
Zacznij od farszu czyli posiekaj drobno botwinkę, rozgrzej dowolnie wybrany tłuszcz na patelni i wrzuć botwinkę dodaj rodzynki podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu aż do miękkości liści i łodyg.Odstaw farsz do ostygnięcia.Jeśli jest taka potrzeba farsz można zmielić lub zblenderować.
W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi, przepis znajdziesz się w patentach http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2013/07/ciasto-na-pierogi.html lub w poście niżej (pierogi z jagodami).
Teraz wystarczy wyciąć kółeczka, nałożyć farsz i lepić pierogi,wrzuć do wrzącej wody, czekaj aż wypłyną i gotuj jeszcze około 2-4 minut i gotowe.
SMACZNEGO
...przyłapana Julka :)
Napewno kiedyś się skusimy :)
OdpowiedzUsuń