Składniki:
- 250g makaronu typu kolanka
- 25g masła
- 25g mąki
- ok 300 ml mleka
- około 50-100g startego żółtego sera
- około 10 pomidorków koktajlowych (sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- bułka tarta
Rozgrzej piekarnik do 200°. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź na sitku. W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w rondelku i mieszając wsyp mąkę. Gotuj powoli przez ok 2-3 minuty, aż zacznie bulgotać. Zdejmij z ognia i powoli wlej mleko, ciągle mieszając. Ponownie postaw na ogniu i zagotuj, oczywiście mieszając, zmniejsz ognień i zaczekaj aż sos zgęstnieje. Gdy sos jest gotowy zdejmij z ognia i dodaj prawie cały starty ser i gałkę, dodaj ugotowany wcześniej makaron i zamieszaj.
Wlej potrawę do żaroodpornego naczynia, posyp resztą sera i bułką tartą a na wierzchu ułóż pokrojone pomidorki. Wstaw do piekarnika i zapiekaj jakieś 15-20 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz