piątek, 19 lipca 2013

Serowa zapiekanka

Dzisiaj zapiekanka w której zasmakuje się cała rodzina, zapiekankę możesz również urozmaicić dodając warzywa.

Składniki:
  • 250g makaronu typu kolanka
  • 25g masła
  • 25g mąki
  • ok 300 ml mleka
  • około 50-100g startego żółtego sera
  • około 10 pomidorków koktajlowych (sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
Przygotowanie:

 Rozgrzej piekarnik do 200°. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź na sitku. W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w rondelku i mieszając wsyp mąkę. Gotuj powoli przez ok 2-3 minuty, aż zacznie bulgotać. Zdejmij z ognia i powoli wlej mleko, ciągle mieszając. Ponownie postaw na ogniu i zagotuj, oczywiście mieszając, zmniejsz ognień i zaczekaj aż sos zgęstnieje. Gdy sos jest gotowy zdejmij z ognia i dodaj prawie cały starty ser i gałkę, dodaj ugotowany wcześniej makaron i zamieszaj.
Wlej potrawę do żaroodpornego naczynia, posyp resztą sera i bułką tartą a na wierzchu ułóż pokrojone pomidorki. Wstaw do piekarnika i zapiekaj jakieś 15-20 minut.
                                                   SMACZNEGO


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz