Składniki:
- 0.5 kg mąki
- szklanka gorącej wody
- opcjonalnie szczypta soli
- ok.200g jagód
- 200g białego sera
- opcjonalnie naturalny jogurt
Do dużej miski wsyp połowę mąki, dodaj sól (jeśli używasz) i wlej wodę, najpierw możesz zamieszać wszystko łyżką. Następnie ugniataj ciasto jedną ręką powoli dosypując resztę mąki, wyrabiaj powoli aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie.Gotowe ciasto przykryj ściereczką. Przygotuj farsz, wypłukane i osuszone jagody wymieszaj delikatnie z biały serem. Teraz możesz rozwałkować ciasto i przy pomocy np szklanki wykrawać kółka, na które nałóż farsz i zlep brzegi. Takie gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem kilku kropel oleju , poczekaj aż wypłyną na wierzch i po 2 minutach możesz odcedzić. Możesz podać je z jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO
...a tu jagodowa Julcia :)
Ile pierogow wychodzi z tych proporcji ? i drugie pytanie.Nie rozlatuja sie podczas gotowania? Chodzi mi o to czy farsz nie wyplywa ?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o ilość porcji wszystko zapewne zależy od formy (wielkość np szklanki), ale mi wyszło dokładnie 48 pierogów, żaden pieróg nie rozleciał się podczas gotowania, oczywiście trzeba dobrze zlepić brzegi i gotowe zlepione pierogi przed wrzuceniem do wrzątku odkładać na podsypany mąką blat.
OdpowiedzUsuńdzieki,zaraz bede dzialac :)
OdpowiedzUsuńo to super :) życzę udanego lepienia i gotowania pierogów :)
OdpowiedzUsuńposzlo szybko zlepialam jak zawsze widelcem a smakowaly ze ho ho :) wyszlo mi okolo 36 :)
OdpowiedzUsuńja też zawsze metodą na widelec zlepiam :) bardzo się cieszę że smakowało :)
OdpowiedzUsuń