piątek, 5 lipca 2013

Pierogi z jagodami i twarogiem

Sezon na jagody uważam za otwarty :) i na pierogi też... bo mi one zawsze kojarzą się z latem. Ciasto pierogowe dodaję do patentów jako baza na inne pierogowe pomysły.

Składniki:

  • 0.5 kg mąki
  • szklanka gorącej wody
  • opcjonalnie szczypta soli 
  • ok.200g jagód
  • 200g białego sera
  • opcjonalnie naturalny jogurt 
 
Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp połowę mąki, dodaj sól (jeśli używasz) i wlej wodę, najpierw możesz zamieszać wszystko łyżką. Następnie ugniataj ciasto jedną ręką powoli dosypując resztę mąki, wyrabiaj powoli aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie.Gotowe ciasto przykryj ściereczką.  Przygotuj farsz, wypłukane i osuszone jagody wymieszaj delikatnie z biały serem. Teraz możesz rozwałkować ciasto i przy pomocy np szklanki wykrawać kółka, na które nałóż farsz i zlep brzegi. Takie gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem kilku kropel oleju , poczekaj aż wypłyną na wierzch i po 2 minutach możesz odcedzić. Możesz podać je z jogurtem naturalnym.
                                        SMACZNEGO
...a tu jagodowa Julcia :)




6 komentarzy :

  1. Ile pierogow wychodzi z tych proporcji ? i drugie pytanie.Nie rozlatuja sie podczas gotowania? Chodzi mi o to czy farsz nie wyplywa ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o ilość porcji wszystko zapewne zależy od formy (wielkość np szklanki), ale mi wyszło dokładnie 48 pierogów, żaden pieróg nie rozleciał się podczas gotowania, oczywiście trzeba dobrze zlepić brzegi i gotowe zlepione pierogi przed wrzuceniem do wrzątku odkładać na podsypany mąką blat.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieki,zaraz bede dzialac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o to super :) życzę udanego lepienia i gotowania pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. poszlo szybko zlepialam jak zawsze widelcem a smakowaly ze ho ho :) wyszlo mi okolo 36 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też zawsze metodą na widelec zlepiam :) bardzo się cieszę że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń