sobota, 27 lipca 2013

Kalafiorowe kotleciki

Czas rozpocząć sezon na kalafiora, dzisiaj propozycja podania w formie kotlecików, bardzo prosto i smacznie.

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • około 4 łyżek kaszy manny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora ugotuj w wodzie, lub na parze do miękkości, a następnie odcedź z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni z odrobiną masła. Kalafiora możesz lekko utłuc tłuczkiem do ziemniaków, wbij do niego jajko,dodaj kaszę mannę, pietruszkę,cebulkę, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
Formuj kotleciki, każdy z nich obtocz w bułce tartej , kotleciki usmaż na patelni  z jednej i drugiej strony, dla mam które jeszcze nie chcą podawać maluszkom smażonego, proponuję zapiec kotleciki w piekarniku.
                                           SMACZNEGO

 



4 komentarze :

  1. idealne :) Zrobie na pewno bo u nas kalafior kroluje pod kazda postacia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas też kalafior jest królem na stole ;) a w postaci kotlecików smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste! Zastanawiam się tylko z tą cebulą, osobiście nie przepadam, więc muszę znaleźć jakiś zamiennik. Albo dodam więcej ziół. Akurat mi zostało trochę kalafiora i nie wiedziałam co z nim zrobić (zwykły gotowany już mi się trochę przejadł) :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Lavinka życzę smacznego i poproszę o recenzję ;) a cebulkę można faktycznie wyeliminować jeśli ktoś za nią nie przepada.

    OdpowiedzUsuń