piątek, 5 lipca 2013

Ciasto na pierogi

Zawsze wychodzi :)

Składniki:
  • 0.5 kg mąki
  • szklanka gorącej wody
  • opcjonalnie szczypta soli 


Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp połowę mąki, dodaj sól (jeśli używasz) i wlej wodę, najpierw możesz zamieszać wszystko łyżką. Następnie ugniataj ciasto jedną ręką powoli dosypując resztę mąki, wyrabiaj powoli aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie.

2 komentarze :

  1. to będą moje pierwsze pierogi ! Co prawda nie mam w Paryżu jagód ( niestety :( ), ale zrobię np, z truskawkami. mogą być, chyba nie? :)
    pozdrawiam ciepło !
    http://krainapaozji.blogspot.fr/

    OdpowiedzUsuń
  2. powodzenia :) a co do nadzienia można kombinować na wiele sposobów , ja już też robiłam wersję z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń