wtorek, 9 lipca 2013

Kotleciki owsiano- marchewkowe

I kto by pomyślał że coś z tego powstanie...a jednak są, proste i naprawdę smaczne kotleciki.


Składniki :
  • 2 duże ugotowane marchewki na parze lub w wodzie
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pieprz
  • opcjonalnie zioła (ja użyłam bazylii i ziół prowansalskich)
Przygotowanie:

Ugotowaną marchewkę zetrzyj na tartce (grubsze oczka), płatki owsiane z dodatkiem wyciśniętego na prasce czosnku zalej jedną szklanką ciepłej wody, i odstaw do momentu aż wchłoną wodę i zmiękną.
Gdy płatki są już gotowe, dodaj do nich wcześniej startą marchewkę, pieprz, jajko i bułkę tartą, oraz zioła i wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotleciki , rozgrzej olej na patelni i usmaż na niej kotleciki z jednej i drugiej strony, wystarczy dosłownie przez chwilkę i gotowe .
                                                SMACZNEGO
...zajadam :)

6 komentarzy :

  1. robie ! :) uwielbiam Cie :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bede dzisiaj probowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie podalam moim 9-miesiecznym dziewczynkom. Mnie bardzo smakowaly, im chyba troche mniej :) Nie mam duzego doswiadczenia w gotowaniu - chcac zrobic wiecej, podwoilam wszystkie skladniki i chyba dwa jajka to za duzo, bo kotleciki wyszly troche malo jedrne.

    OdpowiedzUsuń
  4. być może to przez te dwa jajka albo po prostu dziewczynki mają inne kubki smakowe niż mama :) mojej Julce też czasami coś nie smakuje tak samo jest z nami dorosłymi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Planuję ugotować je na parze, bo nie chcę jeszcze dawać synowi smażonego (właśnie skończył 9msc). Wyjdzie? Cudna córeczka :)

    OdpowiedzUsuń