Składniki :
- 2 duże ugotowane marchewki na parze lub w wodzie
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- pieprz
- opcjonalnie zioła (ja użyłam bazylii i ziół prowansalskich)
Ugotowaną marchewkę zetrzyj na tartce (grubsze oczka), płatki owsiane z dodatkiem wyciśniętego na prasce czosnku zalej jedną szklanką ciepłej wody, i odstaw do momentu aż wchłoną wodę i zmiękną.
Gdy płatki są już gotowe, dodaj do nich wcześniej startą marchewkę, pieprz, jajko i bułkę tartą, oraz zioła i wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotleciki , rozgrzej olej na patelni i usmaż na niej kotleciki z jednej i drugiej strony, wystarczy dosłownie przez chwilkę i gotowe .
SMACZNEGO
...zajadam :)
robie ! :) uwielbiam Cie :*
OdpowiedzUsuńoj dziękuję :) jak miło :)
OdpowiedzUsuńBede dzisiaj probowac :)
OdpowiedzUsuńWlasnie podalam moim 9-miesiecznym dziewczynkom. Mnie bardzo smakowaly, im chyba troche mniej :) Nie mam duzego doswiadczenia w gotowaniu - chcac zrobic wiecej, podwoilam wszystkie skladniki i chyba dwa jajka to za duzo, bo kotleciki wyszly troche malo jedrne.
OdpowiedzUsuńbyć może to przez te dwa jajka albo po prostu dziewczynki mają inne kubki smakowe niż mama :) mojej Julce też czasami coś nie smakuje tak samo jest z nami dorosłymi :)
OdpowiedzUsuńPlanuję ugotować je na parze, bo nie chcę jeszcze dawać synowi smażonego (właśnie skończył 9msc). Wyjdzie? Cudna córeczka :)
OdpowiedzUsuń