Składniki:
- 2 cukinie
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mąki
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- pół posiekanej cebuli
- pieprz
- do wyboru świeża bazylia, koperek, natka pietruszki ( ja dałam bazylię i koperek)
Obierz cukinię i zetrzyj na tartce ( ja starłam na najmniejszych oczkach), musisz dokładnie odsączyć ją z nadmiaru wody. Następnie dodaj jogurt, mąkę, wbij jajko,dodaj wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulę, pieprz do smaku oraz zioła i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej wybrany przez siebie tłuszcz (olej, oliwa, masło klarowane) , nakładaj łyżką ciasto spłaszcz i smaż z obu stron, takie usmażone placuszki możesz zaraz po usmażeniu kłaść na papierowy ręcznik i gotowe.
SMACZNEGO
a tu już Julinek zmaga się z placuszkami :)
...a po jedzeniu pozujemy mamie :)
u nas tez takie kroluja jak mi totalnie brak pomyslu na obiad tylko ze dodaje jeszcze starta marchewke :)
OdpowiedzUsuńo bardzo dobry pomysł z ta marchewką , na pewno następnym razem tak właśnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńi ja mam cukinię w domu, tylko wciąż mam opory przed podawaniem Amelce smażonego...
OdpowiedzUsuńJulka od jakiegoś czasu już zajada smażone potrawy, oczywiście nie za często , wszystko staram się smażyć na dobrym tłuszczu np masełku klarowanym, oczywiście unikam smażenia na w głębokim tłuszczu i długiego wysmażania.
OdpowiedzUsuńno to w takim razie robię dzisiaj na drugie danko.
OdpowiedzUsuńUpał jest teraz taki u nas, że Amelka je troszkę mniej. Może ten nowy smak ją bardziej zainteresuje ! :)
Można zrobić w wersji z piekarnika! Ja dzisiaj tak zrobiłam i są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMarta bardzo dobra alternatywa :)Bardzo się cieszę że smakowały :)
OdpowiedzUsuńpytanko - czy zamiast trzeć na tarce można zblendować? Zosia jak wracam z pracy wisi mi niemal stale na piersi, a chciałabym jednak być w stanie coś upichcić, czas robi różnicę... ;)
OdpowiedzUsuńprzepraszam że tak późno odpisuję ale ostatnio mam szpital w domu...pewnie, że można zblendować zawsze to mniej pracy :), konsystencja będzie bardziej papkowata ale smak ten sam :) Pozdrawiam i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuń