piątek, 2 sierpnia 2013

Buraczkowe burgery

Smakowite burgery w których pierwsze skrzypce grają buraczki z kaszą jaglaną, no chyba zdrowiej już być nie może :)

Składniki:
  • 2 szk startych na grubych oczkach buraków
  • 1  szk. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szk uprażonego słonecznika ( można zmieszać z dynią, sezamem)
  • 1 mniejsza posiekana cebulka
  • 1/2 szk bułki tartej ( jeśli ciasto nie będzie chciało się lepić można dać więcej)
  • 1/4 szk oleju
  • ok. 4 łyżek mąki
  • garść posiekanej natki pietruszki ( ja dodatkowo dałam trochę posiekanego koperku)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pieprz do smaku
  • l morska (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotowanie jest naprawdę proste, wrzuć wszystkie składniki do jednej miski i dokładnie wymieszaj, następnie formuj kotlety, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko natłuszczonym oliwą, piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut, w połowie czasu pieczenia przełóż na drugą stronę. Gotowe burgery możemy podać z surówką, sosem czosnkowym,odymi ziemniakami, idealnie pasują na chlebek.
                                                      SMACZNEGO

8 komentarzy :

  1. Ja jadłam kulki ryżowo-buraczane ;) Też pyszne, a te mielone fajna alternatywa !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i naprawdę bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno np na chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No pewnie ze zdrowiej juz sie nie da.Uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam buraki i kaszę jaglaną:) Super przepis! Jeszcze chwilkę odczekam i wykorzystam:) Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję:) i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, rozumiem, że buraki mają być ugotowane?

    OdpowiedzUsuń