Składniki:
- 2 szk startych na grubych oczkach buraków
- 1 szk. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szk uprażonego słonecznika ( można zmieszać z dynią, sezamem)
- 1 mniejsza posiekana cebulka
- 1/2 szk bułki tartej ( jeśli ciasto nie będzie chciało się lepić można dać więcej)
- 1/4 szk oleju
- ok. 4 łyżek mąki
- garść posiekanej natki pietruszki ( ja dodatkowo dałam trochę posiekanego koperku)
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pieprz do smaku
- sól morska (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotowanie jest naprawdę proste, wrzuć wszystkie składniki do jednej miski i dokładnie wymieszaj, następnie formuj kotlety, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko natłuszczonym oliwą, piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut, w połowie czasu pieczenia przełóż na drugą stronę. Gotowe burgery możemy podać z surówką, sosem czosnkowym, młodymi ziemniakami, idealnie pasują na chlebek.
SMACZNEGO
Ja jadłam kulki ryżowo-buraczane ;) Też pyszne, a te mielone fajna alternatywa !
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i naprawdę bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno np na chlebek :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie ze zdrowiej juz sie nie da.Uwielbiam Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki i kaszę jaglaną:) Super przepis! Jeszcze chwilkę odczekam i wykorzystam:) Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, rozumiem, że buraki mają być ugotowane?
OdpowiedzUsuńburaczki surowe :)
OdpowiedzUsuń