wtorek, 6 sierpnia 2013

Jagodzianki

Dodaję obiecany przepis na jagodzianki, ogólnie uwielbiam piec i robić desery, więc mogę od czasu do czasu dodać jakiś przepis,w końcu każda mama i każdy tata musi sobie trochę osłodzić życie :)

Składniki
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1/2 szk cukru
  • 2  jajka
  • 1 czubata łyżka masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 szk ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  •  około 500 g jagód
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko, następnie przygotuj rozczyn do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Jajka ubij z cukrem. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, ubite jajka, chłodne masło i rozczyn z drożdży, ugnieć dokładnie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Następnie odrywaj po kawałku ciasta , spłaszcz na środek nałóż jagody( wymieszane z cukrem waniliowym i cukrem pudrem) i dokładnie zlep, jeśli ciasto jest klejące podsyp je mąką. Gotowe jagodzianki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowaj odstępy, pozostaw je znowu na chwilę do wyrośnięcia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz, aż się zarumienią ( ja piekłam około 15 minut). 
                                                           SMACZNEGO 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz