wtorek, 27 sierpnia 2013

Knedle ze śliwkami

Witam po dłuższej przerwie...zaczynamy od knedli, a że w sezonie mamy śliwki to  knedle ze śliwką. Zachęcam do zrobienia większej porcji, zawsze można część zamrozić i mamy sposób na szybki obiad :)


Składniki :
  • 0,5 kg ugotowanych i utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków ( można przygotować je dzień wcześniej)
  • 250g twarogu
  • ok. 300g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dojrzałe śliwki (  ciasto robiłam z podwójnej porcji i zużyłam prawie 2kg śliwek)


Przygotowanie:

Do miski z utłuczonymi ziemniakami dodaj resztę składników (oprócz śliwek), połącz i  zagnieć ciasto. Jeśli jest ono zbyt klejące dodaj więcej mąki, ale pamiętaj aby z nią nie przesadzić, bo zbyt duża jej ilość może spowodować że po ugotowaniu ciasto będzie twarde.
Śliwki przetnij tak aby wyjąć pestkę.
Oderwij kawałek ciasta, dłońmi uformuj wałek, który następnie podziel nożem na ,mniejsze kawałki ( podobnie jak na kopytka tylko kawałki większe tak aby zmieściła się cała śliwka), następnie spłaszcz taki kawałek ciasta (jak na placuszek) nałóż na niego śliwkę i uformuj kulę.
Zagotuj wodę ( możesz ją lekko osolić) do wrzącej wody wrzuć przygotowane knedle , od momentu wypłynięcia gotuj przez około pięć minut, odcedź. Możesz podać z jogurtem, lub polać roztopionym masełkiem.
                                                     SMACZNEGO

Julka w trakcie konsumowania i po...radość oznaką, że smakowało :)





2 komentarze :

  1. taki śliwasy mam ładne, że się chyba skuszę
    dzęki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło że mogłam zainspirować :)

    OdpowiedzUsuń