czwartek, 1 sierpnia 2013

Bruschetta

Czas na prawdziwe włoskie śniadanie :) bardzo świetnie sprawdzi się również jako przekąska, naprawdę polecam, Julka mimo że ma 9 miesięcy poradziła sobie znakomicie, najpierw zjadła wszystko z wierzchu a potem pochłonęła bagietkę :)

Składniki:
  • pszenne pieczywo ( użyłam bagietki)
  • oliwa
  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia (najlepiej świeża)
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania grzanek, czyli skrop pieczywo oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika, grzanki muszą nabrać złocistego koloru. W międzyczasie pokrój pomidora w kostkę ( ja wcześniej sparzyła i obrałam skórkę), dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, dopraw i skrop oliwą. Upieczone grzanki możesz natrzeć czosnkiem,następnie nałóż na każdą grzankę warstwę pomidorową i gotowe.
                                                     SMACZNEGO


2 komentarze :

  1. mniam! :)

    http://islandofflove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. hm... to nawet nie tyle, że dla maluszka a dla mnie pyszota !! :))

    OdpowiedzUsuń