Składniki:
- trochę mleka lub wody do podgrzania
- 250 g filetów z łososia lub innej dowolnie wybranej ryby
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- trochę masełka do ziemniaczanego puree
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego drobno posiekanego
- skórka starta z 1 cytryny(opcjonalnie)
- czarny pieprz do smaku
- 1 rozbełtane jajko
- trochę bułki tartej lub mąki
- oliwa do smażenia( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę lub mleko (grubość około1 cm) i włóż do niego rybkę.Doprowadź do wrzenia , następnie zmniejsz ogień i duś jeszcze około 5 minut pod przykryciem , aż ryba stanie się ugotowana w środku.
Odsącz i osusz rybę, jeśli masz filety ze skórą usuń ją , oraz wszystkie ości. Na koniec rozdrobnij ją widelcem, ja w tym celu użyłam blendera.
Ziemniaki ugnieć z masłem, ziołami, skórką cytrynową, selerem i pieprzem.Dodaj rybę i część jajka i dobrze wymieszaj.
Z masy ziemniaczano-rybnej uformuj kotleciki , mogą być w kształcie paluszków, każdy z nich obtocz w jajku i bułce tartej lub mące.
Takie gotowe kotleciki można usmażyć na oliwie około 5 minut z każdej strony lub zapiec w piekarniku . Ja lekko podsmażyłam, dosłownie po kilka sekund na każdą stronę po czym wstawiłam do piekarnika na około 15 minut , można również obejść panierkę, wtedy już nie mieszamy masy z jajkiem.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz