czwartek, 6 czerwca 2013

Zupa jarzynowa z kurczakiem

Pierwsza zupa na blogu, jest bardzo smaczna i pożywna a z bagietkę tworzy naprawdę zgraną parę.Przepis podany na 1 litr wywaru pamiętaj jeśli zwiększysz objętość wywaru, zwiększ objętość warzyw.


Składniki :
  • olej lub masełko do smażenie (polecam klarowane)
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1-2 drobno posiekane, lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • około 100 g ugotowanego kurczaka ( ja miałam mięso z udek ale wybór pozostawiam wam)
  • 1 duża marchewka, pietruszka, i dwie łodygi selera naciowego, wszystko pokrojone na kawałki dowolnej wielkości
  • garść mrożonego groszku
  • 2 łyżki soczewicy czerwonej lub zielonej, dokładnie wypłukanej i odsączonej
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 litr wywaru z warzyw(przepis w kategorii patenty)

Przygotowanie:

Podgrzej olej lub masło w dużym garnku, dodaj cebulę i usmaż do miękkości.
Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę.
Dodaj ugotowanego kurczaka, przygotowane warzywa, groszek, soczewicę , tymianek oraz pieprz.
Wlej wywar z warzyw i do prowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.
Jeśli twojemu dziecku będzie łatwiej jeść w formie papki zmiksuj zupę blenderem,można pokazać dziecku jak maczać w niej chleb , lub podawać kawałki już namoczone.
                                                 Smacznego 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz