Składniki :
- olej lub masełko do smażenie (polecam klarowane)
- 1 mała posiekana cebula
- 1-2 drobno posiekane, lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- około 100 g ugotowanego kurczaka ( ja miałam mięso z udek ale wybór pozostawiam wam)
- 1 duża marchewka, pietruszka, i dwie łodygi selera naciowego, wszystko pokrojone na kawałki dowolnej wielkości
- garść mrożonego groszku
- 2 łyżki soczewicy czerwonej lub zielonej, dokładnie wypłukanej i odsączonej
- 1 gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
- zmielony czarny pieprz
- 1 litr wywaru z warzyw(przepis w kategorii patenty)
Przygotowanie:
Podgrzej olej lub masło w dużym garnku, dodaj cebulę i usmaż do miękkości.
Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę.
Dodaj ugotowanego kurczaka, przygotowane warzywa, groszek, soczewicę , tymianek oraz pieprz.
Wlej wywar z warzyw i do prowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.
Jeśli twojemu dziecku będzie łatwiej jeść w formie papki zmiksuj zupę blenderem,można pokazać dziecku jak maczać w niej chleb , lub podawać kawałki już namoczone.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz