środa, 26 czerwca 2013

Klopsiki w sosie koperkowym

Ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem...przepis zmodyfikowany oczywiście z myślą o Julce, ale zawsze można sobie swoją porcję dosmaczyć :)

Składniki:
  • około 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam indyczego)
  • 1-2 marchewki starte na tarce
  • 1-2 pęczki koperku (ilość zależy od upodobań)
  • pieprz do smaku
  • 2 listki liścia laurowego
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3-4 szklanki wody
  • jajko
  • bułka tarta
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebulka drobno pokrojona
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego bądź śmietany
  • około 2 łyżek mąki

Przygotowanie:

Do miski wrzuć mięso, czosnek,cebulkę, dopraw pieprzem, wbij jajko i wszystko połącz z bułką tartą.  Następnie wymieszaj dokładnie składniki i uformuj z nich klopsiki, dla Julki uformowałam takie podłużne, aby mogła łatwiej chwycić rączką.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, dodaj marchewkę i zaczekaj aż zacznie wrzeć, wówczas dodaj gotowe uformowane klopsiki i koperek, i gotuj tak około 15-20 minut na wolnym ogniu.
Na końcu wymieszaj śmietanę lub jogurt razem z mąką, dodaj około 3 łyżek wody i trochę wywaru z garnka, dobrze wymieszaj i dodaj do klopsików cały czas mieszając i gotowe :)
                                           SMACZNEGO 


 ...a tu już Julinka i atak na klopsiki :)

2 komentarze :

  1. Uwielbiam takie proste dania. pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodać liście laurowe i ziele angielskie?

    OdpowiedzUsuń