Składniki:
- olej lub masło do smażenia
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- 1 drobno posiekany średni por , można użyć też selera naciowego
- około 175g czerwonej soczewicy, wypłukanej w zimnej wodzie i odsączonej
- 600 ml mleka
- suszony tymianek
- gotowy podpieczony spód do tarty (przepis w kategorii patenty)
- 2 jajka
- około 75g tartego żółtego sera
- 3 średnie pomidory pokrojone w plastry, można też użyć koktajlowych
Przygotowanie:
Podgrzej olej lub masło w rondlu,dodaj czosnek,tymianek,pora(seler naciowy) i smaż do miękkości.
W czasie gotowanie przygotuj spód do tarty.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do miski wbij jajka i dodaj do nich połowę sera, wymieszaj, dodaj do tego ugotowaną soczewicę i wszystko razem połącz.
Wlej mieszankę na ciasto, posyp pozostałym serem i umieść na wierzchu plastry pomidora.
Piecz w piekarniku około 45 minut, póki jajka nie będą ścięte.
Ja zrobiłam dzisiaj w drodze wyjątku dla małej tartaletki i podałam z pieczonymi ziemniaczkami.
SMACZNEGO
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz