niedziela, 9 czerwca 2013

Tarta z soczewicą

I jest kolejna tarta, tym razem w wydaniu z soczewicą czyli na bogato, przepis na proste ciasto do tarty znajdziecie w patentach.

Składniki: 
  •  olej lub masło do smażenia
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 drobno posiekany średni por , można użyć też selera naciowego
  • około 175g czerwonej soczewicy, wypłukanej w zimnej wodzie i odsączonej
  • 600 ml mleka
  • suszony tymianek
  • gotowy podpieczony spód do tarty (przepis w kategorii patenty)
  • 2 jajka
  • około 75g tartego żółtego sera
  • 3 średnie pomidory pokrojone w plastry, można też użyć koktajlowych

Przygotowanie:

Podgrzej olej lub masło w rondlu,dodaj czosnek,tymianek,pora(seler naciowy) i smaż do miękkości.
Dodaj soczewicę i zamieszaj, następnie wlej mleko i dodaj znowu trochę tymianku oraz doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając co jakiś czas, zdejmij z ognia i odłóż na bok.
W czasie gotowanie przygotuj spód do tarty.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do  miski wbij jajka i dodaj do nich połowę sera, wymieszaj, dodaj do tego ugotowaną soczewicę i wszystko razem połącz.
Wlej mieszankę na ciasto, posyp pozostałym serem i umieść na wierzchu plastry pomidora.
Piecz w piekarniku około 45 minut, póki jajka nie będą ścięte.  
Ja zrobiłam dzisiaj w drodze wyjątku dla małej tartaletki i podałam z pieczonymi ziemniaczkami.
                                           SMACZNEGO 

                               


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz