Składniki:
- olej do natłuszczenia formy
- około 500g mięsa mielonego (polecam z indyka)
- 1 drobno posiekana średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150g bułki tartej
- 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół ( np prowansalskie)
- mielony czarny pieprz
- tarta marchew ( ja dałam dwie)
- drobno posiekany kawałek selera naciowego
- 1 rozbełtane jajko
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 180°C i delikatnie natłuść blaszkę.
Włóż do dużej miski mięso, cebulę, przecier pomidorowy, bułkę tartą, zioła, czarny pieprz, marchew, seler i dokładnie wymieszaj.
Dodaj jajko i ponownie zamieszaj. Przenieś masę do blaszki ( ja piekłam w keksówce), dobrze dociśnij i przykryj folią aluminiową.
Piecz przez około godzinę, póki mięso nie zacznie odchodzić od blachy. Zapach podczas pieczenia jest obłędny ;)
SMACZNEGO
a dzis to :)
OdpowiedzUsuńo dobry wybór :)
OdpowiedzUsuńCześć!
OdpowiedzUsuńMoja Monisia ma już 9 miesięcy. Na razie je głównie tzw. papki, a chciałabym jej podać coś z Twojego menu:) Dla ilumiesięcznego dziecka nadaje się ten przepis? Pytam, bo widzę, że jest w nim już wprowadzona cebula i pieprz.
Twoja Monisia to moja imienniczka więc bardzo mi miło :) Moja Julka jadła klopsika mając trochę ponad 6 miesięcy więc dosyć szybko zaczęłyśmy eksperymentować, póki co na wszystko reaguje dobrze, no ale każdy maluszek jest inny, jeśli uważasz że jeszcze za wcześnie to możesz zrezygnować np z cebuli, albo dodać jej mniej niż w przepisie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest pyszny! Zosia zajadała się na ciepło, świeżutkim, a ja dziś mam do pracy, z kiełkami brokuła i razowcem - genialne! :D
OdpowiedzUsuńdzięki!
proszę bardzo :) cieszę się że smakuje :)
OdpowiedzUsuń