środa, 19 czerwca 2013

Sok i dżem z truskawek

Trwa sezon na truskawki, więc postanowiłam go w pełni wykorzystać, zakupiłam pachnące,wiejskie truskaweczki i zrobiłam z nich przetwory głównie z myślą o Julce :) Może wydawać się trochę pracochłonne, ale czego nie robi się dla dziecka :)


Składniki:
  • 4 kg truskawek
  • 2-3 kg cukru
  • opcjonalnie sok z cytryny


Przygotowanie:

Truskawki dokładnie umyj i przełóż do dużego garnka, zasyp 1 kg cukru i zostaw, aż puszczą sok, ja zostawiłam na całą noc.Następnie przepuść je przez sitko w celu odlania soku, z powrotem przełóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 powinny puścić jeszcze sok , który trzeba odlać do momentu, aż pozostaną nam same truskawki. Następnie dodaj do truskawek wedle uznania cały kilogram cukru lub pół i gotuj około 2h aż zrobią się one szkliste, podczas gotowania możesz dodać sok z cytryny.
Takim gorącym dżemem wypełniamy wcześniej wyparzone słoiki i przewracamy do góry dnem.
Do soku dodajemy też kg cukru, lub pół, gotujemy, aż będzie gorący i w takim stanie przelewamy do wyparzonych słoików. 
Ja nie pasteryzowałam ani dżemów, ani soków jeśli chcesz możesz to zrobić np w piekarniku.
                                              SMACZNEGO 

a tak prezentują się gotowe przetwory :)




1 komentarz :

  1. u nas tylko drogie truskawy. przetworów zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń