Składniki:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- około 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Najpierw trzeba wsypać mąkę do miski, dodać tłuszcz( pokrojony w kosteczkę), i palcami wetrzeć tłuszcz w mąkę tak aby uzyskać drobną kruszonkę. Następnie stopniowo dolej wodę , mieszając przy tym np drewnianą łyżką, aż mieszanka zacznie się zbijać w jednolitą masę.Uformuj masę w jedną bryłę i delikatnie ugniataj przez kilka sekund i gotowe, ja często przygotowuje sobie ciasto wcześniej na kilka godzin lub nawet dzień i wtedy mrozi się w zamrażalce. Ciasto należy uformować na blaszce, którą wcześniej można natłuścić i posypać bułką tartą. Takie gotowe ciasto możesz lekko podpiec, wtedy będziesz mieć pewność że twój wypiek nie będzie rozmoknięty , wystarczy nakłuć w kilku miejscach widelcem ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190°C i piecz przez około 10-12 minut
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz