czwartek, 6 czerwca 2013

Wywar z warzyw

Wywar to podstawa do wielu dań,  nadaje im wyrazistego smaku i jest lepszą opcją od kostki rosołowej.Możemy też pozbyć się zaległych warzyw w lodówce lub kości pieczonego kurczaka w przypadku wywaru mięsnego.



Składniki:
  • 3 duże cebule
  • 6 średnich marchewek
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • kawałek selera
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 listki laurowe

Przygotowanie:

Pokrój warzywa na spore kawałki i włóż do dużego garnka. Dodaj pieprz i zalej około 2,5 litra wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Odcedź warzywa przez cedzak, i pozostaw do ostudzenia. Można zamrozić.
Prawda że bułka z masłem ?  :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz