Składniki:
- 4 kg truskawek
- 2-3 kg cukru
- opcjonalnie sok z cytryny
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyj i przełóż do dużego garnka, zasyp 1 kg cukru i zostaw, aż puszczą sok, ja zostawiłam na całą noc.Następnie przepuść je przez sitko w celu odlania soku, z powrotem przełóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 powinny puścić jeszcze sok , który trzeba odlać do momentu, aż pozostaną nam same truskawki. Następnie dodaj do truskawek wedle uznania cały kilogram cukru lub pół i gotuj około 2h aż zrobią się one szkliste, podczas gotowania możesz dodać sok z cytryny.
Takim gorącym dżemem wypełniamy wcześniej wyparzone słoiki i przewracamy do góry dnem.
Do soku dodajemy też kg cukru, lub pół, gotujemy, aż będzie gorący i w takim stanie przelewamy do wyparzonych słoików.
Ja nie pasteryzowałam ani dżemów, ani soków jeśli chcesz możesz to zrobić np w piekarniku.
SMACZNEGO
a tak prezentują się gotowe przetwory :)
u nas tylko drogie truskawy. przetworów zazdroszczę
OdpowiedzUsuń