wtorek, 11 czerwca 2013

Klops

Smakowite danie, bardzo miękkie i soczyste, może nim się delektować cała rodzina, idealnie pasuje do sosu pomidorowego.Klops dostał już rekomendację kilku znajomych jest naprawdę smakowity :)


Składniki:

  • olej do natłuszczenia formy
  • około 500g mięsa mielonego (polecam z indyka)
  • 1 drobno posiekana średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150g bułki tartej
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół ( np prowansalskie)
  • mielony czarny pieprz
  • tarta marchew ( ja dałam dwie)
  • drobno posiekany kawałek selera naciowego
  • 1 rozbełtane jajko 


Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180°C i delikatnie natłuść blaszkę.
Włóż do dużej miski mięso, cebulę, przecier pomidorowy, bułkę tartą, zioła, czarny pieprz, marchew, seler i dokładnie wymieszaj.
Dodaj jajko i ponownie zamieszaj. Przenieś masę do blaszki ( ja piekłam w keksówce), dobrze dociśnij i przykryj folią aluminiową.
Piecz przez około godzinę, póki mięso nie zacznie odchodzić od blachy. Zapach podczas pieczenia jest obłędny ;)
                                        SMACZNEGO

6 komentarzy :

  1. Cześć!
    Moja Monisia ma już 9 miesięcy. Na razie je głównie tzw. papki, a chciałabym jej podać coś z Twojego menu:) Dla ilumiesięcznego dziecka nadaje się ten przepis? Pytam, bo widzę, że jest w nim już wprowadzona cebula i pieprz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja Monisia to moja imienniczka więc bardzo mi miło :) Moja Julka jadła klopsika mając trochę ponad 6 miesięcy więc dosyć szybko zaczęłyśmy eksperymentować, póki co na wszystko reaguje dobrze, no ale każdy maluszek jest inny, jeśli uważasz że jeszcze za wcześnie to możesz zrezygnować np z cebuli, albo dodać jej mniej niż w przepisie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszny! Zosia zajadała się na ciepło, świeżutkim, a ja dziś mam do pracy, z kiełkami brokuła i razowcem - genialne! :D
    dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. proszę bardzo :) cieszę się że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń