Składniki:
- około 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam indyczego)
- 1-2 marchewki starte na tarce
- 1-2 pęczki koperku (ilość zależy od upodobań)
- pieprz do smaku
- 2 listki liścia laurowego
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3-4 szklanki wody
- jajko
- bułka tarta
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cebulka drobno pokrojona
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego bądź śmietany
- około 2 łyżek mąki
Przygotowanie:
Do miski wrzuć mięso, czosnek,cebulkę, dopraw pieprzem, wbij jajko i wszystko połącz z bułką tartą. Następnie wymieszaj dokładnie składniki i uformuj z nich klopsiki, dla Julki uformowałam takie podłużne, aby mogła łatwiej chwycić rączką.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, dodaj marchewkę i zaczekaj aż zacznie wrzeć, wówczas dodaj gotowe uformowane klopsiki i koperek, i gotuj tak około 15-20 minut na wolnym ogniu.
Na końcu wymieszaj śmietanę lub jogurt razem z mąką, dodaj około 3 łyżek wody i trochę wywaru z garnka, dobrze wymieszaj i dodaj do klopsików cały czas mieszając i gotowe :)
SMACZNEGO
Uwielbiam takie proste dania. pychota
OdpowiedzUsuńA kiedy dodać liście laurowe i ziele angielskie?
OdpowiedzUsuń