Składniki:
- 250g makaronu o dowolnym kształcie
- około 12 średniej wielkości szparagów
- około 25 g masła (użyłam klarowanego)
- 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii (można użyć też natki)
- opcjonalnie 2 plastry wędzonego łososia
- dodatkowo 25g tartego parmezanu bądź innego wybranego sera
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dobrze odcedź.
W międzyczasie odetnij zdrewniałe końcówki szparagów i obierz je. Tak przygotowane szparagi ugotuj na parze do miękkości.
W dużym rondlu rozpuść powoli rozpuść masło. Dodaj czosnek i smaż powoli przez pół minuty. Wymieszaj z odcedzonym makaronem , bazylią oraz szparagami, tak aby te ostatnie pokryły się masłem, ja dałam dodatkowo dwa plastry łososia, wcześniej pokrojonego na kawałeczki. No końcu posyp parmezanem
SMACZNEGO
Brzmi pysznie, wypróbujemy. Jedyna moja uwaga- zielonych szparagów się nie obiera.
OdpowiedzUsuńi jest naprawdę smakowite, ja zielone szparagi obieram około 2 cm od dołu tak jakoś mam zakodowane :)
OdpowiedzUsuń