Składniki :
- 1 duże jabłko
- około 80 g rodzynek lub innych suszonych owoców (ja użyłam trochę daktyli, moreli i rodzynek)
- odrobina mielonego cynamonu
- trochę wody
- 200 g mąki owsianej, ponieważ nie posiadam mąki owsianej, to po prostu zmieliłam płatki owsiane w blenderze
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220 ml mleka
- 1 rozbełtane jajko
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C i delikatnie natłuść blachę, można też delikatnie wysypać bułką tartą.
Obierz i wydrąż i pokrój jabłko na plasterki, następnie włóż je do rondelka razem z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, szczyptą cynamonu i wodą. Gotuj powoli przez około 10-15 minut aż do miękkości , ja w przypadku daktyli musiałam nieco dłużej poddusić, jeśli w trakcie woda będzie parowała można podlać aby owoce nam się nie przywarły.
Do miski włóż pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.Dodaj mieszankę jabłek z owocami i połącz.
Wlej gotową masę do blachy (ja użyłam najmniejszej keksówki o wymiarach 25x10) i posyp cynamonem. Piecz około 30 minut , do suchego patyczka.
Ciasto łatwiej pokroić po wsytygnięciu.
Smacznego
Wowwwww mniam mniam mniam, ślinka cieknie!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Beata M.:)
Zrobiłam wersję z książki kucharskiej blw w wersji na koniec wszystko zmiksować, ale wyszedł zakalec. Słabo się znam na ciastach, czy ktoś robił i ma pomysł czemu tak się stało?
UsuńNie mam pojęcia mój przepis też pochodzi z książki blw i wychodzi mi za każdym razem, być może to wina piekarnika, często mam że muszę trochę dłużej piec niż w przepisach z książek i w trochę niższej temepraturze
OdpowiedzUsuń