wtorek, 4 czerwca 2013

Owsiane ciasto

Czas na kolejną małą słodkość, tym razem owsiane ciasto, niby bez grama cukru a jednak sama słodycz.


Składniki :
  • 1 duże jabłko
  • około 80 g rodzynek lub innych suszonych owoców (ja użyłam trochę daktyli, moreli i rodzynek)
  • odrobina mielonego cynamonu
  • trochę wody
  • 200 g mąki owsianej, ponieważ nie posiadam mąki owsianej, to po prostu zmieliłam płatki owsiane w blenderze
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 ml mleka
  • 1 rozbełtane jajko

Przygotowanie: 

Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C i delikatnie natłuść blachę, można też delikatnie wysypać bułką tartą.
Obierz i wydrąż i pokrój jabłko na plasterki, następnie włóż je do rondelka razem z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, szczyptą cynamonu i wodą. Gotuj powoli przez około 10-15 minut aż do miękkości , ja w przypadku daktyli musiałam nieco dłużej poddusić, jeśli w trakcie woda będzie parowała można podlać aby owoce nam się nie przywarły.
Do miski włóż pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.Dodaj mieszankę jabłek z owocami  i połącz.
Wlej gotową masę do blachy (ja użyłam najmniejszej keksówki o wymiarach 25x10) i posyp cynamonem. Piecz około 30 minut , do suchego patyczka.
Ciasto łatwiej pokroić po wsytygnięciu.

                                            Smacznego  






 

3 komentarze :

  1. Wowwwww mniam mniam mniam, ślinka cieknie!!!!

    Pozdrawiam, Beata M.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam wersję z książki kucharskiej blw w wersji na koniec wszystko zmiksować, ale wyszedł zakalec. Słabo się znam na ciastach, czy ktoś robił i ma pomysł czemu tak się stało?

      Usuń
  2. Nie mam pojęcia mój przepis też pochodzi z książki blw i wychodzi mi za każdym razem, być może to wina piekarnika, często mam że muszę trochę dłużej piec niż w przepisach z książek i w trochę niższej temepraturze

    OdpowiedzUsuń