Składniki:
- 50g masła
- 100g mąki plus odrobina do posypania
- 50-75g tartego sera do smaku
- 1 rozbełtane jajko
- odrobina zimnej wody( w razie potrzeby)
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wsyp mąkę do miski.Pokrój lub rozkrusz masło na małe kostki i dodaj do mąki.Rękami wcieraj masło w mąkę do uzyskania drobnych okruchów.
Dodaj ser i dokładnie wymieszaj, zrób zagłębienie po środku i wlej jajko. Mieszaj, aż zacznie robić się ciasto, możesz dodać odrobinę wody, nadal mieszając.
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni i ugniataj palcami przez kilka minut, aż składniki będą równomiernie wymieszane. Jeśli konsystencja jest za rzadka podsyp więcej mąki, ciasto musi być elastyczne.
Rozwałkuj ciasto i formuj dowolne paluchy tak aby pasowały do rączek twojego malucha.
Umieść je na papierze na papierze do pieczenia w odległości około 2 cm.
Piecz około 10-15 minut do osiągnięcia bladozłotego koloru.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ja zrobiłam do nich dip jogurtowo-ogórkowy, jutro postaram się dodać do patentów ;)
SMACZNEGO
Super! Muszę wypróbować kolejną przekąskę, póki co Olivka jest fanem Twoich przepisów:)
OdpowiedzUsuńże też ja nie miałam Twoich przepisów jak wprowadzałam BLW...Wszystko byłoby łatwiejsze... :)
OdpowiedzUsuńWięcej chcemy, więcej. Najlepiej po dwa posty dziennie!! :)