Składniki:
- 250g makaronu (ja użyłam kokardek)
- 1 średni brokuł (same różyczki)
- 25g mąki
- 25g masła
- 600 ml mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 filety z łososia (bez skóry) pokrojone na spore kawałki
- około 50-75g startego żółtego sera
- 25-30g bułki tartej (opcjonalnie)
Najpierw przygotuj makaron- gotując go al dente. Podgotuj brokuły, w garnku lub na parze, ale pilnuj aby nie zrobiły się zbyt miękkie, następnie odstaw je na bok.
Nastaw piekarnik na 180 C. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło i powoli wmieszaj do niego mąkę, gotując, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Zdejmij garnek z ognia i powoli wlewaj do niego mleko, cały czas mieszając.Postaw sos z powrotem na ogniu i nie przestając mieszać doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a na koniec dodaj posiekany koperek i natkę i wymieszaj.
W żaroodpornym naczyniu ułóż kawałki łososia,makaron i różyczki brokułów, całość zalej sosem, a na koniec posyp serem wymieszanym razem z bułką tartą. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 30 minut i gotowe :)
...a tu już Julka w świątecznym śliniaczku dobiera się do rybki, trochę zimy w lecie nie zaszkodzi :)
rozumiem ze nic jej nie ma po serze i mleku ? bo widze juz ktorys raz jak je :)
OdpowiedzUsuńWszystko jest w porządeczku ;)
OdpowiedzUsuń