piątek, 21 czerwca 2013

Zapiekany łosoś z brokułami

I znowu przyszedł czas na rybkę, tym razem łosoś w akompaniamencie brokułów :)

Składniki:
  • 250g makaronu (ja użyłam kokardek)
  • 1 średni brokuł (same różyczki)
  • 25g mąki
  • 25g masła
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 filety z łososia (bez skóry) pokrojone na spore kawałki
  • około 50-75g startego żółtego sera
  • 25-30g bułki tartej (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Najpierw przygotuj makaron- gotując go al dente. Podgotuj brokuły, w garnku lub na parze, ale pilnuj aby nie zrobiły się zbyt miękkie, następnie odstaw je na bok.
Nastaw piekarnik na 180 C. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło i powoli wmieszaj do niego mąkę, gotując, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Zdejmij garnek z ognia i powoli wlewaj do niego mleko, cały czas mieszając.Postaw sos z powrotem na ogniu i nie przestając mieszać doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a na koniec dodaj posiekany koperek i natkę i wymieszaj.
W żaroodpornym naczyniu ułóż kawałki łososia,makaron i różyczki brokułów, całość zalej sosem, a na koniec posyp serem wymieszanym razem z bułką tartą. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 30 minut i gotowe :)

                                                    SMACZNEGO
...a tu już Julka w świątecznym śliniaczku dobiera się do rybki, trochę zimy w lecie nie zaszkodzi :)


          

2 komentarze :

  1. rozumiem ze nic jej nie ma po serze i mleku ? bo widze juz ktorys raz jak je :)

    OdpowiedzUsuń