wtorek, 11 czerwca 2013

Bomby jabłkowe

Bardzo prosty i słodki deser którym może delektować się cała rodzina.



Składniki:
  • około 250 ml soku jabłkowego (lub kawałek masła)
  • 3 jabłka
  • garść suszonych owoców ( u mnie wybór padł na ulubione daktyle i morele )
  • 60g rodzynek
  • szczypta mielonego cynamonu lub gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wlej około 150 ml soku do naczynia żaroodpornego(lub użyj masła do natłuszczenia).
Wydrąż jabłka pozostawiając je w całości , możesz pozostawić skórkę i potem obrać maluszkowi, albo od razu jej się pozbyć.
Wypełnij środki jabłek owocami suszonymi i rodzynkami i polej resztą soku jabłkowego.
Posyp cynamonem lub gałka muszkatołową i wstaw do piekarnika.Piecz około 20-30 minut.
                                          Smacznego 

                                                


 ...a tu Julcia -saper i bomba rozłożona na czynniki pierwsze :)








3 komentarze :

  1. Witam, Jakiej marki jest ten niekapek? Sprawdził się?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Niekapek jest firmy lovi, u nas generalnie córeczka szybciej nauczyła się pić z doidy niż z niekapka ( ten typ tak ma), ale podczas wyjść, spacerów musiała się z nim przeprosić :) i właśnie ten jedynie jej pasuje a mieliśmy ich naprawdę sporo... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź :) Mój synek w domu pije ze zwykłego kubka, ale właśnie na spacery chciałabym mu zabierać niekapek, chociaż ostatnio uczymy się pić wodę z dzióbkiem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń