niedziela, 2 czerwca 2013

Burger z warzywami

I kto powiedział że kuchnia malucha musi być nudna...?Burger i wszystko jasne ;) Z przepisu wyszło mi 8 burgerów.


 Składniki:
  • 1 mała pietruszka, drobna pokrojona
  • pół średniego pora, posiekanego
  •  250 g zmielonego mięsa z indyka bądź filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka mieszkanki suszonych ziół (np, prowansalskich)
  • mielony czarny pieprz do smaku   

Przygotowanie:  

Nastaw piekarnik na 220°C i lekko natłuść blachę , można też piec na papierze do pieczenia.
Pietruszkę i pora ugotuj na parze, a następnie zmiksuj je na puree, potem dodaj do nich zmielonego indyka i dokładnie wymieszaj. 
Na końcu dodaj zioła, przyprawy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj burgery o grubości około 1 cm. 
Piecz je w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut , można w połowie przewrócić na drugą stronę.
Ja podałam małej z kaszą jaglaną , można użyć ryżu ziemniaków, warzyw na parze kompozycję pozostawiam wam do wyboru.  
                                                  SMACZNEGO



 

6 komentarzy :

  1. hej. fajny przepis. jak gotujesz jaglankę że takie kulki wychodzą? Dzieciątko chwyta je na tyle delikatnie, że się nie rozwalają? ja córci kaszę podaję łyżeczką.

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj, jaglankę gotuję w proporcjach 2,5 szkl wody na 1 szkl. kaszy, którą wcześniej wypłukuję na sitku, gotuję na wolnym ogniu z dodatkiem 1 łyżki masełka około 20 minut po lekkim wystygnięciu formuję kulki, często dodaję do ugotowanej kaszy trochę jogurtu naturalnego co ją bardziej zagęści. Na początku Julka bardziej bawiła się kaszą niż ją konsumowała tak w formie dobrej zabawy ;),teraz natomiast bardzo się stara, często jej pomagam ale daję też możliwość samodzielnej nauki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja mam pytanie ;) pietruszka zielona czy natka?? i czy zmielony kurczak surowy czy ugotowany??

    OdpowiedzUsuń
  4. już odpowiadam ;) potrzebny jest korzeń pietruszki czyli ta biała część, a jeśli chodzi o mięso to mielone, surowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękujemy za przepis! burgery smakowały Ewelce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę i zapraszam po więcej ;)

    OdpowiedzUsuń